Carbonul activ este un material carbonic amorf, procesat, cu o structură microcristalină. Producția sa include două etape principale - carbonizarea și activarea. În timpul acestor procese se formează pori, care fac ca carbonul să devină un adsorbant excelent. Caracteristica specifică a acestui material este suprafața internă mare, care se încadrează în limitele de 800 – 1200 m2/g.
În funcție de metoda de procesare a carbonului, putem influența astfel proprietățile și destinația acestuia. Forma materialului este, de asemenea, importantă, deoarece determină aplicabilitatea acestuia în anumite cazuri. Purificarea alcoolului cu carbon activ se face cel mai frecvent folosind carbon pudră. De asemenea, se pot folosi carbuni granulați - din nucă de cocos și bituminoși.
Carbunele activ este utilizat în diverse etape ale producției de băuturi alcoolice. Indiferent de caz, scopul utilizării acestuia este de a purifica alcoolul de substanțele nedorite, care scad calitatea produsului. Aplicarea carbunelui activ influențează pozitiv gustul, culoarea și nuanța alcoolului.
În cazul producției de alcool, carbonul activ este utilizat pentru a elimina cantitățile trace de uleiuri fuzel. Dar nu se oprește aici, deoarece și producătorii de vinuri apreciază carbonul activ. Purificarea acestui tip de băuturi se face de obicei folosind carbune pudră și are ca scop eliminarea culorii, lăsând caracteristicile dorite ale alcoolului. În producția de vinuri, carbunele activ este folosit și pentru a elimina contaminanții care provoacă gust neplăcut și miros, cum ar fi: drojdiile, mucegaiul și dopurile. În procesul de depozitare a vinului, carbonul activ este util, printre altele, pentru eliminarea acidului furfurilic.
Purificarea berii cu carbon activ are ca scop eliminarea substanțelor nedorite din ingredientele sale, adică apă, aer și dioxid de carbon. Astfel, se elimină gustul neplăcut și mirosul de fenoli, iar culoarea berii este controlată. Dacă calitatea băuturii este bună, procesarea cu carbon activ se face chiar înainte de îmbuteliere. În alte cazuri, se adaugă 2-2,5 g de carbon activ pe litru de bere (uneori până la 10% din conținutul butoiului) cu câteva zile înainte de a o înflasca în sticle.
Printre carbunii activi Sorbotech® disponibili în oferta ACES se numără carbunii pudră utilizați cel mai frecvent pentru distilarea alcoolului. Alegerea clienților noștri se îndreaptă adesea către carbonul SORBOTECH® LPW, cu o structură internă bine dezvoltată, care îl face un mediu ideal pentru purificarea băuturilor alcoolice de înaltă concentrație. Acest tip de carbon este adăugat în lichidul filtrat cu ajutorul echipamentelor de dozare dedicate.
Al doilea tip de alegere este, de obicei, carbunele activ granulat din nucă de cocos sau bituminos, vândut în ambalaje de 20 kg sau în așa-numitele big-baguri. Acestea sunt produse 100% sigure, fabricate conform standardelor internaționale în vigoare.
Vă întrebați ce tip de carbon activ ar fi cel mai potrivit pentru purificarea vinului sau berii și după ce ați căutat fraza „carbon activ distilarea alcoolului” încă nu știți ce produs să alegeți? Vă invităm să ne contactați prin formularul de contact sau telefonic. Specialiștii noștri vor răspunde cu plăcere tuturor întrebărilor, vă vor sfătui ce carbon activ să cumpărați și vă vor prezenta specificațiile acestuia. Informații suplimentare pot fi găsite și în secțiunile dedicate din meniul derulant al categoriei sau accesând direct fișa produsului.